• Annemieke Bremmer

Als alles in elkaar klikt

Bijgewerkt op: 12 apr. 2020


Ik liep de brug over naar mijn flexwerkplek, de oude gevangenis in Doetinchem. Een mooi, statig monumentaal pand dat een grootse indruk maakt. Op dat moment voelde ik me eigenlijk helemaal niet zo groots.


Ik zou zo een klant ontvangen en die had me net een flinke hoeveelheid tekst gestuurd over haar aanbod, terwijl we juist bezig waren om haar aanbod kleiner te maken. We waren dus nog niet zover dat we echt de focus te pakken hadden en ik had nog geen panklare oplossing om dat op te lossen. Ik werk op gevoel en op zulke momenten voelt dat echt niet prettig, omdat je geen controle hebt over het proces.


Toch werd het een hele mooie ochtend. In gesprek over wat ze allemaal had geschreven en hoe ze precies wilde werken, vonden we ineens de lijm, de verbinding om te zorgen dat haar aanbod klopte. Al pratende kwam ze erachter hoe de opbouw van haar aanbod ervoor ging zorgen dat ze echt zo kon werken zoals ze graag wilde werken. Ze kon alle randzaken loslaten die ze eerst nog heel belangrijk vond, omdat ze voelde dat ze haar weg hielden bij datgene wat ze echt wilde doen met haar klanten. Ze keek me aan en haar hele gezicht was stralend en enthousiast. Ze had de klik gemaakt en heel duidelijk gevoeld.


Haar kernwaarden en wat ze als einddoel had met de klant waren vanaf het begin al helder. Maar daarmee was ze er nog niet. Er moesten keuzes gemaakt worden in het type klant en met welke kleinere dienst ze binnen wilde komen. Ze mocht het einddoel nog concreter voor zichzelf gaan omschrijven en heel duidelijk gaan voelen welke talenten ze in kon zetten en waarom het zo belangrijk was om bepaalde eigenschappen van zichzelf niet buiten te sluiten, omdat dat misschien veiliger voelde.


Ik vond het zo mooi om te zien dat ze zo ging stralen van haar eigen diensten. Waar het eerder nog eng voelde en ze bleef hangen in vage omschrijvingen wat ze wilde aanbieden, kon ze het nu ineens helder omschrijven. Wat ze eigenlijk altijd het belangrijkst had gevonden, maar wat tijdens ons proces liever wat meer op de achtergrond zette, kwam weer naar voren en zorgde ervoor dat ze een heel krachtige uitstraling kreeg terwijl ze praatte over haar werkzaamheden.


Als alles in elkaar klikt, is dat een onbeschrijfelijk gevoel. Ineens weet je waarom je hier bent en wat je echt mag gaan brengen. Wat eerder soms wat onlogisch voelt, wordt ineens logisch, omdat je de lijm gevonden hebt die het weer kloppend maakt. Je hebt een aanbod waarmee je echt alles uit jezelf haalt en daar wordt de klant erg gelukkig van en jij ook. Mijn tips:

1. Stop niet te vroeg met puzzelen. Pas als het echt helemaal klikt, zul je merken dat je daarna echt moeitelozer kunt ondernemen. 2. Zorg ook dat je echt dichtbij jezelf blijft tijdens het vaststellen van je aanbod. Iedereen zal er een mening over hebben, maar alleen jij hebt de lijm om de verbinding tussen je verschillende diensten of werkwijze te maken. Vertrouw erop dat wat je kiest ook echt aan elkaar verbonden kan worden, als het datgene is wat jij hier mag brengen.


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven