• Annemieke Bremmer

Creativiteit binnen de grenzen

"Je mag alles doen wat je maar wilt, zolang je je maar hier en hier aan houdt" Wat gebeurt er met jou als je deze zin leest? Gaan je nekharen overeind staan? Schiet je meteen in de verdediging? Ben je gekwetst omdat ze zeggen dat ze alle vrijheid geven, terwijl ze dat in dezelfde zin alweer teniet doen? Allemaal logische reacties, vooral als je gehecht bent aan je vrijheid, zoals veel ondernemers. Toch kun je het ook als een kans zien.

Hoe dan?! Het is een kans om te ontdekken wat er allemaal wel is.


We leven in een wereld van oneindige mogelijkheden. Zo ongeveer alles kan en dat is natuurlijk geweldig, maar soms ook een beetje overweldigend. Het legt een druk op je om toch vooral alles uit je leven te halen. Waar kun je beginnen als alles mogelijk is? Hoe kun je jouw pad vinden en hoe weet je wat wel en niet bij je past?

Brave rebel Ik ben altijd een rebel geweest, maar tegelijkertijd ook altijd het braafste meisje van de klas. De regels overtreden, dat wilde ik niet omdat ik geen zin had in de straf die erop volgde. In plaats daarvan ging ik op zoek naar de reikwijdte binnen de regels. Ik zorgde er altijd voor dat ik niet hetzelfde deed als de rest, maar ik deed het zo onopvallend dat men er geen aanstoot aan nam. Zelfs mijn roze haar leverde geen kritiek op van de conrector, maar een compliment. Ik was namelijk rebels om mezelf te kunnen zijn en niet om tegen de regels aan te trappen.


Creativiteit ontplooien

En daardoor leerde ik een talent in mij versterken. Het talent om creatief te zijn als er beperkingen zijn. Altijd te zoeken naar mogelijkheden die wel konden. Dat bleek heel waardevol, omdat we ondanks alle mogelijkheden in onze wereld, toch ook heel vaak tegen grenzen aanlopen:


Een leeftijdsgrens, gewichtsgrens, opleidingsgrens of bijvoorbeeld een financiële grens.


Positiviteit in begrenzing De wereld lijkt soms maakbaar, maar we hebben nog steeds geen controle over wat ons overkomt. En gelukkig maar! Ik heb al veel moois ontdekt, juist toen ik tegen mijn begrenzingen aan liep. Als je de les kunt zien, zit er ook positiviteit aan een grens die je niet zelf getrokken hebt.


Hulpmiddel Laten we dus vanaf nu begrenzing zien als een hulpmiddel. Het is namelijk een hulpmiddel om ons niet te laten afleiden van datgene dat er niet toe doet. Het maakt de grote hoeveelheid opties een stuk kleiner, waardoor we weer makkelijker onze zoektocht kunnen vervolgen.


Niet voorbij gaan aan emoties
Dat betekent niet dat we niet boos mogen zijn op een begrenzing of er niet om mogen rouwen. Dat is juist wel belangrijk! Alle gevoelens zijn nodig om weer in balans te kunnen komen. Maar als je voorbij de boosheid en de rouw bent, kun je kijken naar de mogelijkheden.

Wat kan er wel Ik zie begrenzing als kans om te ontdekken waar je wel voor gemaakt bent. Alles wat niet kan, dat zal met een reden zijn. We zullen die reden niet altijd kennen, maar je kunt wel kijken of je het kunt accepteren.

Op het moment dat je gaat zoeken naar de positiviteit in een begrenzing, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Het zorgt ervoor dat je dieper kunt kijken in de mogelijkheden die je wel hebt om erachter te komen waar je nu echt gelukkig van wordt.

Onnauwkeurigheid Begrenzingen zijn een hele mooie trechter om steeds dichterbij je eigen kern te komen. In mijn eigen proces kwam ik een aantal mooie begrenzingen tegen.Eerst de ziekte van Tygo die mij hielp om te stoppen met een bedrijf waar ik niet gelukkig in werd en uiteindelijk mijn eigen onnauwkeurigheid met schrijven, waardoor ik nog iets dieper moest graven om erachter te komen waar ik echt gelukkig van zou worden.


Want dat dat niet schrijven zou zijn, daar had mijn onnauwkeurigheid mij al mooi mee geholpen!

Balans We zijn zo gericht op talenten en kwaliteiten dat we nog wel eens vergeten dat de dingen waar we minder goed in zijn of onze minder leuke eigenschappen ook echt een functie hebben.


Ze houden je in balans en geven je richting. Ze laten je zien welk pad niet bij je past als je goed naar ze luistert. Je kunt oprecht gelukkig worden, juist als je je minder positieve kanten onder de loep neemt.


Opdracht: Onderzoek de grenzen eens die jij tegen bent gekomen in je leven. Wat voor nut hadden ze? Welke wegen hebben ze afgesloten en wat is er zichtbaar geworden door de begrenzing? Bedenk een ritueel om je begrenzingen in je eigen lichaam en die van buitenaf te bedanken of zeg eens 10 keer achter elkaar: Dank je wel ....(grens 1, grens 2) voor alles wat jullie mij gebracht hebben.

12 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven