• Annemieke Bremmer

Doorzetten vanuit je innerlijke drijfveren in 4 stappen

Bijgewerkt op: 12 apr. 2020

Het is vrijdagavond 20.00 en we zitten in een donkere auto. Op weg naar een familieweekend met mijn ouders, broers en zus in de Harz. Ineens begint er een lampje te knipperen in het dashboard en sputtert de motor waardoor hij nog maar 40 km/u rijdt.


We kijken elkaar verschrikt aan! Oh nee, op de Duitse autobaan en dan niet meer harder kunnen dan 40 km/u? Dat gaat niet lang goed! Via de vluchtbaan kunnen we gelukkig al vrij snel een afslag nemen en komen we bij een wegrestaurant uit. Maar goed ook, want bij nadere inspectie kunnen we niet anders concluderen dan dat we deze auto beter naar de sloop kunnen brengen. We nemen de kinderen mee naar binnen zodat we warm kunnen zitten en zij kunnen spelen. Mijn vader kan gelukkig vanuit het vakantiehuis naar ons toe rijden om ons en onze spullen op te halen en zo kan 's avonds om 22.00 uur dan toch nog onze vakantie beginnen.


Angst of liefde

Het leven bestaat helaas niet alleen uit leuke verrassingen. Soms kom je grote hobbels tegen, zelfs als je het leven leidt wat je graag wilt leiden. Het gaat erom hoe je ermee om gaat. Laat je de angst overheersen of kies je voor liefde? Zet je door vanuit de wilskracht om te overleven of gebruik je je innerlijke drijfveren om de wilskracht te vinden om verder te gaan?


In deze blog neem ik je mee in de 4 stappen die je kunt nemen om te zorgen dat je niet vanuit een overlevingsdrang doorgaat, maar omdat je diep van binnen voelt dat je dit echt mag gaan doen. Ik geef je tips om te voelen hoe je het onderscheid kunt maken, want beiden lijken af en toe zo ontzettend op elkaar!


Stap 1 - Rouwen mag

Het is zaterdagochtend. Mijn man is met mijn vader terug naar de auto. Een sloopbedrijf komt daar de auto ophalen. Eigenlijk is het ondanks alles heel makkelijk en snel opgelost. Toch merk ik dat ik ineens een emotioneel wrak ben. Ik pak de spullen om te gaan zwemmen met de kinderen en pink wat tranen weg, terwijl ik mezelf ondertussen uitfoeter. 'Kom op, het is maar een auto. We konden opgehaald worden en er is geen gedoe om de auto bij de sloop te krijgen, dus waar maak je je druk over?'


Als er iets ingrijpends of onverwachts gebeurt, krijg je te maken met emoties. Deze zijn belangrijk. Het is je uitlaatklep, dus geef je er alsjeblieft aan over. We willen vaak datgene wat gebeurd is, klein maken om zo sneller verder te kunnen. Maar het is OP DIT MOMENT wel degelijk groots en belangrijk. Dus geef er aandacht aan, voel wat het met je doet.


Ik grinnik als ik besef wat ik aan het doen ben. Ik wil verder kunnen met deze vakantie, dus ik maak mijn emoties klein en onbelangrijk. Maar ik weet dat dat niet werkt, dus vanaf dat moment mag ik echt voelen en een brok in mijn keel krijgen als ik daadwerkelijk een foto binnen krijg dat de auto op de oplader van de sloop staat.


Deze auto is niet zomaar de auto. Hij kwam toen ik de andere auto met Tygo achter in tegen een bord aan had gereden. Deze auto was vrij van onderhoud in een tijd dat we geen geld hadden om een dure reparatie te kunnen betalen. Hij was ons maatje die het altijd bleef doen, ondanks dat hij liters olie lekte en een vochtlekkage had waardoor het plafond langzaam los kwam.


Stap 2 - Wat zit er achter mijn emoties

Met het vrijkomen van de emoties, kun je ook dieper kijken. Waarom vind ik dit zo erg? Waarom voelt het als een onoverkomelijk verlies? Door te kijken wat er achter je emoties zit, kom je dichterbij de echte obstakels die tegen houden om verder te kunnen.

Weet dat er meer achter je tranen zit, kijk het aan en schrijf op wat er bij je naar boven komt.


Inmiddels zijn we in het zwembad aan gekomen. Mijn emoties heb ik wel weer aardig onder controle, maar mijn hoofd maalt maar door. Al zwemmende kom ik steeds dichterbij de kern waarom ik het zo erg vind dat dit is gebeurd. Want mijn gedachtes gaan allang niet meer over de auto, maar over mijn kantoor en mijn bedrijf. Juist deze week had ik besloten om in april naar een nieuw kantoor te gaan en daarbij een nieuwe huisstijl en interieur te kiezen om echt een goede start te maken.


Stap 3 - Je angst als kompas

Diep van binnen wist ik dat dit nog steeds mijn pad was, maar mijn hoofd probeerde me van de wijs te brengen: 'Misschien moet je je kantoor voorlopig maar afzeggen en het geld investeren in een nieuwe auto. Moet je eigenlijk nog wel ondernemen? Kijk eens waar je nu staat? Je bent 3 jaar aan het ondernemen en je hebt nog steeds geen reserve als er iets gebeurt met je auto? En wil je dan nu juist ook nog gaan investeren? Nog voordat je meer inkomsten hebt? Je bent gek!


Angst komt binnen op het moment dat we ons niet zeker voelen. De stemmetjes die we normaal redelijk naar de achtergrond kunnen drukken, omdat we weten dat die niet van ons zijn, krijgen dan ineens alle ruimte. Als je weet dat dit gebeurt, dan kun je een bewuste keuze maken.


"Hoe banger we zijn voor een roeping of werk, hoe zekerder we ervan kunnen zijn dat we het moeten doen" Deze quote is van Steven Pressfield en geeft heel mooi aan hoe je angst als kompas kunt inzetten. Je bang voelen, betekent namelijk niet altijd dat je het niet moet doen. Je mag bang zijn, maar je hoeft niet te stoppen met datgene wat jou gelukkig maakt.


Stap 4 - Doorzetten zonder pijn

Als jij nog steeds diep van binnen voelt dat je op de goede weg zit, dan is het de bedoeling dat jij deze weg blijft volgen. Als jij nog steeds heel veel energie krijgt als je aan je einddoel denkt, dan mag je doorzetten. Gebruik dan je innerlijke motivatie om je op te laden en opnieuw de strijd aan te gaan.


Mijn man was ondertussen bij ons in het zwembad aangekomen en hoorde mijn innerlijke strijd aan. Hij begon nog net niet te lachen en zei toen tegen mij: 'Wat wil je nu dat ik zeg? Dat je inderdaad moet stoppen en een baan moet zoeken? Wil je je hierdoor laten tegen houden, omdat de timing je niet goed uit komt?'

Ik keek hem verbaasd aan. Shit, zo had ik het nog niet bekeken. Natuurlijk wilde ik niet opgeven, maar ik moest de stemmen in mijn hoofd toch ook serieus nemen? We konden toch ook niet zomaar risico's nemen?


Voor mijn man was het echter simpel. Dit nieuwe pad dat ik in was geslagen was het goede pad en natuurlijk zou het nog even duren voordat we er echt profijt van zouden hebben, maar liever dan nu even geld lenen dan mijn onderneming stoppen en een ongelukkige vrouw in een kantoorbaan.


Als je midden in een tegenslag zit of een obstakel tegen komt, is het goed om te blijven praten. In je hoofd worden de problemen alleen maar groter. Praat met iemand die jouw innerlijke drijfveren kent. Die weet wat je echt belangrijk vindt, zodat hij of zij je kan spiegelen.


Want als je eenmaal weer kijkt naar datgene jij het allerbelangrijkste vindt, dan kun je weer keuzes gaan maken. Dan kan het zijn dat je voor je nu een kleine zijstap maakt, zonder het grotere einddoel uit het oog te verliezen. Of je gaat door op de ingeslagen weg met nog meer vastberadenheid om er echt een succes van te maken.


Nadat mijn man mij gespiegeld had wist ik weer wat mij te doen stond. In april mijn kantoor in gaan en er een groot succes van maken! En vanaf dat moment heb ik heerlijk kunnen genieten van ons weekendje weg .


Doorzetten of opgeven. De keuze is aan jou.


Ga je door, gebruik dan je innerlijke drijfveren om te zorgen dat je dichtbij jezelf blijft en altijd weer een oplaadstation hebt om er weer tegen aan te gaan.


Doorzetten om te overleven, daarvan gaat je batterij langzaam leeg.

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven