• Annemieke Bremmer

Het belang van groots dromen

Groots, liefst onrealistisch dromen over een mooiere wereld is enorm nuttig. Het helpt je:

1. Je innerlijke drijfveren vinden

2. Je visie en missie helder krijgen

3. Om je ideale klant aan te trekken

Win-win-win dus!

1. Het nut van innerlijke drijfveren

Wat vind je nu echt belangrijk? Wat wil jij bijdragen aan deze wereld? Wat heb je hier te brengen in dit leven?

Als jij weet wat jou drijft, dan heb je de motor gevonden voor je bedrijf. Elke keer als het wat zwaarder gaat in je bedrijf en je keuzes moet maken, dan kun je terug naar deze drijfveren. Is het het waard om door te zetten? Draagt dit nog steeds bij aan wat jij belangrijk vindt? Als je op basis daarvan kunt kiezen, voel je meer houvast en zoveel meer energie om door te zetten als het moeilijk wordt.

Hoe vind je je innerlijke drijfveren?

Door te dromen, zo simpel kan het zijn. Door groots te dromen kun je erachter komen wat jij belangrijk vindt.

Neem even een momentje, pak een wit vel of notitieblokje en een pen. Denk eens na: hoe zou jij willen dat de wereld eruit zag? Hoe voel je je dan? Hoe gedragen mensen zich? Wat valt je op?

Dit kun je uitwerken in een verhaal, visionboard of tekening. Leef je uit! Hoe tastbaarder het wordt, hoe meer effect het zal hebben. Zorg vervolgens dat je hier regelmatig naar kijkt, zodat je er inspiratie uit kunt halen.

Waarom is jouw droom zoals hij is?

Om erachter te komen wat je drijfveren zijn, stel jezelf dan de vraag: waarom vind ik dit zo belangrijk? En schrijf dat voor jezelf op.

Want heel eerlijk? Jouw ideale wereld zal niet enorm verschillen van je buurvrouw. Het verschil zit hem in bepaalde woorden die je hebt gekozen in je uitleg en in de nuances die jij hebt gemaakt in jouw ideale wereld.

Probeer jouw eigen nuances te ontdekken en stel jezelf dan de vraag: 'Waarom vind ik deze nuances, deze woorden zo belangrijk?' Dat is waar jij je drijfveren kunt ontdekken.

2. Je visie en missie helder krijgen

Als jij weet waar je over droomt en wat je innerlijke drijfveren zijn, kun je ook je missie en visie schrijven.

Wat is jouw visie?

Je visie is het grote overzicht en lijkt sterk op je droom. Vanuit je innerlijke drijfveren ga je uitleggen waarom jij zo graag deze ideale wereld wil. Waarom is het zo belangrijk dat bepaalde zaken veranderen? Wat zijn de gevolgen als we ons anders gaan gedragen?

Aanhaker

Kijk in je visie ook of je misschien een bepaalde leefstijl of bepaald woord hebt die omvat waar jij voor staat. Op deze manier kun je veel makkelijker aan anderen uitleggen wat jij belangrijk vindt.

Holistisch ondernemen

Ik had mijn visie al 2 jaar voordat ik besefte dat mijn droom grote overeenkomsten vertoont met de holistische leefstijl. Toen ik ervoor koos om holistisch ondernemen als omschrijving te kiezen voor wat ik doe, viel alles op zijn plek. Mensen snappen nu veel beter waar ik voor sta, en vooral hoe ik werk.

Wat is jouw missie?

Je missie is vervolgens dan alleen het stukje waar je op dit moment mee aan de slag gaat in je bedrijf. Je kunt niet meteen jouw ideale wereld creëren. Begin met 1 stap, dat is genoeg. Kijk naar je talenten, het niveau wat je op dit moment haalt en bedenk dan wat jij nu te bieden hebt en voor wie.

Meegroeien

Als je gaat groeien, mag je missie veranderen. Er komen andere manieren op je pad om naar je ideale droomwereld toe te werken en je basisniveau zal hoger worden, waardoor je een andere doelgroep krijgt. Pas je missie onderweg aan en zorg dat hij in lijn blijft met je visie, datgene wat je ECHT belangrijk vindt.

3. Trek je ideale klant aan

Het leukste onderdeel van groots dromen vond ik dat ik erachter kwam dat ik juist met dit onderdeel mijn klanten aantrek.

In het begin vond ik het mega spannend om te vertellen wat ik nu precies deed, dus ik vertelde vaak over mijn visie.

Achterhoek

Als ik vertelde over de droom die ik voor de Achterhoek had, dat we als kleine ondernemers elkaar meer op zouden gaan zoeken, elkaar versterken en zo onze regio meer op de kaart zetten, had ik altijd een geïnteresseerd publiek.

Mensen vonden het boeiend dat ik zo specifiek iets met de Achterhoek wilde, ze voelden hun eigen hart groeien voor hun eigen regio. Na mijn uitleg over mijn droom wilden ze elkaar als ondernemer gaan versterken, omdat ze diep van binnen voelden dat we niet afhankelijk waren van de grote partijen, maar zelf ook veel te brengen hebben.

Jij als geheel

Ook mijn holistische manier van kijken naar het ondernemerschap werkt heel aanstekelijk. Mensen die holisme kennen, snappen meteen waarom ik van binnen naar buiten werk, waarom ik niet alleen de positieve kanten van iemand uitlicht, maar ook kijk wat de kant waar je zelf minder blij van wordt, jou kan brengen.

Jij als onderdeel van het geheel

Ze snappen waarom ik de Achterhoek en het samenbrengen van ondernemers zo belangrijk vindt, omdat je in het holisme ook kijkt naar jouw rol in het grote geheel. Dan kun je niet als solist puur voor de winst gaan, dan ga je ervoor om een bijdrage te leveren om deze wereld mooier te maken.

Ambassadeurs

Ook jouw visie gaat ervoor zorgen dat mensen aan kunnen haken bij je. Het helpt je om ambassadeurs te creëren, en niet alleen ambassadeur die klant geweest zijn bij je, maar ook mensen die achter jouw visie staan en je naam daarom doorgeven aan potentiële klanten.

Draagvlak

Een visie zorgt voor een breed draagvlak, groter dan je huidige aanbod. Het zorgt voor een verbinding in het hart omdat je allebei op dezelfde manier de wereld een stukje mooier wil maken.

Kracht in je onderneming

In mijn groepsprogramma Kracht in je Onderneming heb ik daarom veel aandacht voor groots dromen. We nemen de tijd om te dromen, maar vooral om te kijken hoe we jouw drijfveren helder krijgen. We schrijven een duidelijke visie en missie zodat jouw bedrijf een hecht fundament krijgt en we kijken hoe jij je visie uit kunt dragen in je aanbod, zodat jij echt alles van jezelf in gaat zetten om die mooiere wereld te creëren.

Op woensdag 22 april start het eerstvolgende programma voor maximaal 6 deelnemers.

Kijk voor het programma op: https://www.annemiekebremmer.nl/kracht-in-je-onderneming

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven