• Annemieke Bremmer

Het nut van ontfocussen

Super​efficiëntie, zoooo niet mijn ding! ​Effectief werken, productiviteit, concentratie, spanningsboog.​ Ik werd nooit blij van dit soort woorden. Waarom? Omdat ik er NIET goed in was! Tenminste, dat heb ik jarenlang gedacht. ​Spanningsboog Een korte spanningsboog, weinig concentratie bij het doen van korte taken en uitstelgedrag, dat waren woorden die mij typeerden. Dat ik ook tijden kon lezen en met filmen rustig uren zoet was, vergat ik voor het gemak. Ik maakte mezelf wijs dat ik gewoon niet gemaakt was voor effectief werken en ik kon al helemaal niet oplossingsgericht denken. ​Nut van rust Sinds ik er in 2017 voor gekozen heb om op mijn gevoel te ondernemen en naar mijn lichaam te luisteren, ben ik veel gaan lezen over bewust leven en leerde ik dat mijn lichaam ook rust nodig had om mij tot grote hoogte te brengen.

​Korte termijn Jarenlang was ik alleen maar bezig geweest met de korte termijn. Van to-dolijstje naar to-dolijstje zonder na te denken over mijn grote plan. Uiteindelijk zorgde dat ervoor dat ik op het laatst het grote geheel ook niet meer wilde zien, omdat ik er stiekem wel een beetje bang van werd. Als ik na zou gaan denken over mijn grotere doel, zou ik er misschien ook wel achter komen dat ik helemaal niet op de goede weg zat!

Dus besloot ik ​om maar gewoon harder te gaan werken en ​alleen bezig te zijn om mijn bedrijf draaiende te houden. ​Gedwongen stilstaan Met de geboorte Tygo kreeg ik uiteindelijk niet echt rust (lees: vooral zorgen en geen slaap), maar ik leerde toen wel wat rust in je denken voor je kan betekenen. Omdat ik een tijd niet werkte, leerde ik ervaren hoe het voelde als mijn hoofd soms gewoon leeg was. Wat een heerlijk gevoel! Geen stress, gewoon even helemaal niks!


Nieuwe energie

Rust zorgde ervoor dat ik nieuwe energie kreeg en mijn creativiteit werd weer aangeboord. ​Leren koken, bakken met de kinderen en knutselen, ik wist niet wat me over kwam. Ik ben zo ongeveer uit noodzaak een kinderclub in onze wijk begonnen omdat ik nergens heen kon met mijn creativiteit haha.

Tekening: Brock University professor Giulia ForsytheWetenschap Hersenonderzoeker Srini Pillay​ onderstreept het belang het nut van focussen en ontfocussen. Jarenlang dacht de wetenschap dat er tijdens de rust niet veel in de hersenen gebeurde, maar daar zijn ze op terug gekomen. Er vinden juist extreem belangrijke processen plaats, terwijl het brein in ruststand verkeert. Recente herinneringen worden opgeslagen, andere herinneringen worden aan de oppervlakte gebracht en verbonden met wat er in het heden speelt, zodat ze van invloed kunnen zijn op de toekomst. Het versterkt dus je creativiteit en zorgt ervoor dat je grotere verbanden gaat zien. ​Balans in ontspanning en werk De maatschappij heeft ons zo gedrild dat we het raar vinden als we niet de hele dag gefocust zijn. Daardoor voel je je schuldig als je even zit te dagdromen of merkt dat je aan het opruimen slaat. Toch ​heeft juist dat nut. Je brein heeft tijd nodig om goed te herstellen en informatie te verwerken. Dus als je je pauzes daarvoor gebruikt, zul je je daarna ook prettiger voelen en klaar om weer te beginnen. ​Met vallen en opstaan Het duurde echt even voordat ik het aan mezelf toe durfde te geven: ik heb rust nodig om me goed te focussen. Dat is zo tegenstrijdig dat het zeker nog niet makkelijk gaat. Maar de momenten dat het lukt, voelt het zo fijn dat ik het steeds beter kan accepteren.


In de momenten dat ik voor genoeg rust zorg, merk ik dat alles makkelijker gaat, ik veel meer gedaan krijg en ik ongemerkt toch gewoon effectief ben.

​​En hoe doe je dat dan?  ​​Ik ben op zoek gegaan naar tips om dus die rust te kunnen opzoeken, maar vooral hoe ik kan zorgen dat die pauzes niet gaan verzanden in uren niks doen (iets waar ik ook heel goed in ben ?? ) Hieronder een klein overzicht: ​​​ - Begin 's ochtends in rust. Neem een kwartiertje om de gedachtes tot rust te manen door meditatie, een ademhalingsoefening of visualiseren. Denk aan je dromen, wat wil je graag bereiken? Waar ben je dankbaar voor? - Neem regelmatig pauze. Na 75 minuten werken, 10 minuten pauze of na 2 uur werken, 20 minuten pauze - In de pauzes kun je dagdromen over de toekomst, een dutje doen, de natuur opzoeken, sporten. - Een koude douche is een snelle, effectieve manier om meer energie te krijgen (zie de ​​blog​​​ van ​House of Green Beauty voor tips om dat aan te pakken) - Wist je dat huishoudelijke taken en tuinieren ideale manieren zijn om je brein te laten ontfocussen? Dat zijn namelijk taken waar je niet over na hoeft te denken en daardoor krijgt je brein rust en daarna kun je weer verbanden gaan leggen. - Heb je een geweldig idee nodig en is de deadline in zicht? Ga lopen, stoffen, of bakken om je creativiteit weer aan te boren. - Neem in het weekend of op een avond een momentje voor jezelf om je op te laden. Ga sporten met een inspirerende podcast in je oren of ga lekker doodlen of dagdromen over je droomleven. Door rust te pakken, kun je de week weer aan - Heb je wel eens het gevoel dat je geen grip hebt op je leven? Dat je zoveel moet doen, dat je onmogelijk rust kunt nemen? Dan is dat juist het moment dat je rust moet nemen. Pak een half uur (zet desnoods een wekker) en ga er even tussenuit. Gun jezelf de pauze en als dat lukt, zul je merken dat je na een half uur ook echt met meer energie terug komt, maar ook oplossingen hebt bedacht voor de problemen die al de hele dag onoplosbaar lijken.

Effectiviteit Voor mij is de omschrijving van effectiviteit ook veranderd. Het staat voor mij niet meer voor al mijn taken op een dag af kunnen ronden, zonder tussendoor gedraald te hebben. Het staat voor mijn belangrijkste taken afmaken en tussendoor tijd nemen om mijn creativiteit weer aan te boren. Te zorgen dat ik mogelijkheden blijf zien en problemen kan blijven oplossen. Zolang ik dat doe, kan ik namelijk veel meer bereiken. Misschien zijn dan niet die 100 kleine taakjes op mijn lijst afgerond, maar ik heb wel ​een open mind waarin alles mogelijk is en ​een grotere creativiteit die bijdraagt aan mijn succes. Hoe werk jij aan je productiviteit en vind jij het ook zo moeilijk om niet af te dwalen tijdens saaie klusjes? Ik leer graag nog meer leuke tips die me verder kunnen helpen!

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven