top of page
  • Foto van schrijverAnnemieke Bremmer

Wat is holistisch ondernemen?

Bijgewerkt op: 5 jan. 2020

De term holisme ken je misschien al wel en ook hoe je het toe kunt passen in je prive leven. Maar holistisch ondernemen, hoe doe je dat?


Ik geloof dat je holisme juist ook in je onderneming in kunt zetten. Ik geloof dat jij namelijk zelf ook een belangrijke plek inneemt in je onderneming. Jij bent het gezicht van je bedrijf, jouw missie werkt door in je diensten en jij geeft als persoon de extra touch aan je diensten. Jij als geheel In het holisme kijk je naar jezelf als geheel en dat levert zulke mooie inzichten op. Door alles te omarmen wat er in je zit, kom je dichterbij jezelf. Holisme draait ook om het leven lichter maken. Je bent je bewust van alles wat er is en werkt toe naar een acceptatie in jezelf, waardoor je uiteindelijk echt in je kracht komt te staan.

Rust Jij voelt je compleet als je weet wie je bent, waar je goed in bent en waar niet in. Als je weet wat je gaven zijn en wat jij hier te brengen hebt. Het geeft rust als je niet meer probeert bepaalde stukken weg te duwen van jezelf, maar kijkt wat voor toegevoegde waarde de onderdelen hebben waar jij je zo aan ergert.


Variatie

In je onderneming kun je dan ook veel meer stoppen dan alleen je werkervaring, talenten en je missie. Je gaat verbanden zoeken in alles wat je mee hebt gemaakt en zoeken wat voor boodschap daarin ligt. Je gaat een dienst ontwerpen waarmee je alles kunt geven, zodat je niet meer 3 losse bedrijven nodig hebt om je verschillende talenten te kunnen benutten.


Niet meer aanpassen

Door holistisch naar jezelf te kijken, besef je ook dat je niet meer in een hokje hoeft te passen. Het is niet meer nodig om jezelf aan te passen aan de maatschappij. Jij mag je eigen weg bepalen en unieke diensten bedenken die jou op het lijf geschreven zijn.

Jij als onderdeel van het geheel Door jezelf als onderdeel van het grotere geheel te zien, ga je vanzelf met meer respect om met je omgeving, onze natuur en de mensen om je heen.


Naoberschap

Het maakt ook dat je op zoek wilt gaan naar datgene dat jij hier mag brengen. Je mag groots dromen omdat je daarmee het grotere geheel helpt. En als jij onderdeel bent van het grotere geheel, wil je ook werken vanuit naoberschap, omdat je weet dat je samen verder komt.


Zichtbaar in het geheel

Het thema zichtbaarheid krijgt ook een andere lading als jij beseft dat jij je rol in het grotere geheel mag spelen. Zolang jij niet zichtbaar bent, kunnen anderen niet gebruik maken van jouw kracht en kunnen ze niet met jou samenwerken.


Hulp ontvangen

Wat heeft het voor nut om voor jezelf te bepalen dat je een grotere droom hebt als niemand daarvan mee kan genieten? Als anderen je daar niet mee kunnen helpen?


Holistisch en daardoor moeiteloos

Ik geloof dat je ook moeiteloos kunt gaan ondernemen als jij echt in je kracht komt te staan. Als jij jezelf accepteert en weet wat je te brengen hebt. Dan komt je boodschap helderder over en sta je stevig.


Als alles klopt in jouw onderneming, gaat het stromen. Hoef je niet meer te worstelen, maar trek je klanten aan.


Blijven ontwikkelen

Het is ook niet zo dat als je holistisch gaat ondernemen, dat dan alles in ineens vanzelf gaat. Het is een proces, constant bijsturen en blijven kijken naar je pad. Elke dag leer en ontwikkel je en elke keer mag je weer even stil staan en op een holistische manier naar jezelf kijken. Stil staan om te kijken of jij nog in je kracht staat of dat het veld verschoven is. Kijken naar het grotere geheel om te zien wat jouw nieuwe plek mag worden.


Het groepsprogramma Kracht in je Onderneming is daarom vaker toepasbaar en juist ook voor gevorderde ondernemers. Het is niet zo dat je 1 keer het wiel gaat uitvinden en dat als je eenmaal weet waar je kracht ligt, dat je dan nooit meer iets hoeft te veranderen. Je ontdekt, je speelt en je onderzoekt constant nieuwe mogelijkheden. Zo blijf je in beweging. En soms ontwikkel je zo hard dat je merkt dat je echt weer even terug mag naar de basis.


Het ondernemerschap is als een mooi speelveld waarbij je regelmatig van plek verwisselt en altijd mag blijven kijken of jouw nieuwe positie wel zorgt dat je in je kracht blijft staan.


Benieuwd wat voor lagen er zijn in jouw kracht en waar je nog meer naartoe kunt groeien? Lees dan mijn blog over Kracht.

837 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven