top of page
  • Foto van schrijverAnnemieke Bremmer

Holistische verdieping

Bijgewerkt op: 3 mei 2020

Juist als onderneming gaat zelfontwikkeling ontzettend hard. Er wordt veel van je gevraagd en door jezelf te ontwikkelen, ontwikkelt je bedrijf vanzelf mee.

Maar wat is nu holistische verdieping? Wat wil ik bij jullie prikkelen en met welk stuk gaan we aan de slag? In deze blog leg ik je uit hoe de verdieping ontstaat en wat er in elke fase speelt.

Laag 1

Dit is de laag die de buitenkant ziet en waar je van jongs af aan van te horen krijgt dat dit je kracht is. Als je solliciteert naar een baan, wordt er gekeken naar je opleidingen en werkervaring, maar is er aandacht voor jouw missie of je intuïtie? Meestal niet.


Het lastige van deze laag is dat het moeilijk is om je te onderscheiden. Er zijn meer mensen met jouw talenten en al helemaal veel mensen die dezelfde opleiding hebben gedaan als jij.


Laag 2

Vaak komt er een moment dat je beseft: ''Maar ik ben toch meer alleen mijn opleiding en werkervaring?" Je gaat op zoek naar jezelf en je intuïtie ontwikkelen. Je staat jezelf toe om keuzes te gaan maken met je hart en kiest ervoor om jezelf vaker voorop te zetten.


In dit proces is er dan ook een moment dat je echt mag gaan kiezen voor jezelf. Om een laagje dieper te kunnen, moet jij de beslissing maken om uit de ratrace te stappen van onze prestatiegerichte maatschappij. Als jij dichterbij jezelf wilt blijven, kun je niet anders dan niet meer meegaan in de druk van anderen. Als je meer op je gevoel durft af te gaan, komt er vaak ook een missie naar boven. Een thema wat jou enorm raakt en waar je je graag voor wilt inzetten. Zodra je je missie uit gaat spreken, komen de kansen op je weg en merk je als snel dat je een geheel eigen weg aan het lopen bent.


Niet meer vluchten voor je gevoelens of de mening van een ander. Dat is ook een heel belangrijk proces in deze laag. Je mag je ontdoen van oude afweermechanismen die je geholpen hebben om je staande te houden in de prestatiegerichte maatschappij. Ook kunnen er thema's omhoog komen waar je iets mee mag doen. Belangrijke onderwerpen of gebeurtenissen die een plek mogen krijgen.


Door te aarden en het contact met je lichaam te herstellen, zul je merken dat het eigenlijk wel prettig is om hier op aarde te zijn. Je gaat ook merken dat je lichaam je veel kracht kan geven als je besluit meer in het nu te leven.


Laag 3 Nu ben je er inmiddels al achter gekomen dat je kracht veel groter is dan jou op school geleerd is. Maar stiekem voel je dat er nog meer is. Een gefluister in je binnenste dat steeds harder wordt en moeilijker weg te drukken. Een gefluister dat sterker is dan de missie die je inmiddels naleeft. Je voelt dat je nog meer te brengen hebt.


Om erachter te komen wat het nu precies is wat je te brengen hebt, ga je op zelfonderzoek. Je hebt al het nodige verwerkt in je leven en je komt erachter dat er enkele levensthema's zijn die een rode draad zijn in je leven.


Ook kun je steeds concreter benoemen wat het nu precies is wat jij doet als jij intuitief werkt. Je gaat ze herkennen als gaven en komt er een moment dat jij mag gaan laten zien wat je gaven zijn. Dat is hartstikke eng en confronterend. Wat heb je nu precies te laten zien en is het wel goed om ze te laten zien? Het is in elk geval van belang dat je voor jezelf erkent wat je gaven zijn en ervoor te kiezen om ze vanaf dan bewust in te zetten. Het is niet per se nodig om je gaven te benoemen, maar hoe het erkennen van je gaven helpt enorm om nog concreter te maken wat jij voor anderen kunt betekenen.


Op het moment dat jij jezelf helemaal gaat zien, in al je schoonheid en schaduw, dan komt zelfacceptatie om de hoek kijken. Je hoeft niet meer op zoek om de mooiste versie van jezelf te zijn, want je weet dat je goed bent zoals je bent. Dat je je donkere kanten en je trauma's nodig hebt om de persoon te kunnen zijn die je werkelijk bent. Dat je gaven hebt, maar ook bepaalde zaken echt niet goed kan en dat je daar vrede mee hebt omdat je weet dat je daardoor nog dichterbij gekomen bent bij waar je werkelijk voor bedoeld bent (je zou toch maar eens alles goed kunnen, hoe kun je dan ooit iets kiezen om te gaan doen? ;). En het ontdekken van jouw rode draad, je gaven en je zelfacceptatie zorgen ervoor dat jij je zielsmissie gaat ontdekken. Als jij alle puzzelstukjes bij elkaar kunt leggen en ziet waar je werkelijk voor gemaakt bent, dan zie je ook wat jouw rol hier op aarde is.


Laag 4 Als jij je rol geaccepteerd hebt en deze zichtbaar wil maken, dan kom je terecht bij de laatste laag: ZIJN. Want is er meer nodig dan hier ZIJN om je te manifesteren? Ik geloof het niet. ZIJN kan alleen als je jezelf volledig accepteert. ZIJN lukt als jij je intuitieve gaven inzet, want dan hoef je niet zoveel moeite te doen, dan hoef je niet te streven naar meer. ZIJN is dan een lichtend voorbeeld voor iedereen om je heen. Je hoeft niet te preken, je bent er gewoon. Je manifesteert wat er in jou zit, toont wat je daarmee kan bereiken en inspireert anderen om hun eigen vuur en zielsmissie op te gaan zoeken.


Holistisch Ondernemen Wil jij na het lezen van deze blog ook aan de slag met jouw onderneming? Voor 5 mei kun je je opgeven voor het groepsprogramma. Je werkt op je eigen tempo en op je eigen verdiepingslaag.

Waar sta jij op dit moment en waar wil jij naartoe?

87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven