• Annemieke Bremmer

Loslaten van wat je denkt te moeten doen


Ik weet nog hoe ik in 2017 over mijn papieren gebogen zat. Dit keer wilde ik echt een bedrijf creëren waar ik gelukkig van werd, maar als ik naar mijn papieren keek, zag ik nog niet in hoe dat voor elkaar moest krijgen.Ik had mijn talenten op een rijtje, mijn missie en visie helder en wist eigenlijk wel wat ik wilde doen. Maar HOE? Geen idee!


Mijn missie van 2017

Ik wilde de echte verhalen overbrengen achter een onderneming. Niet de diensten of producten, maar wat de ondernemer dreef om elke dag 200% te geven.


Veilige keuze De meest makkelijke optie was video's maken. Dat had ik tenslotte al bijna 10 jaar gedaan. Maar dat was niet wat me helemaal gelukkig maakte.

De tweede optie die ik bedacht was tekstschrijver worden. Ik was tenslotte opgeleid als journalist en vond schrijven leuk.


Doorgaan tot het klopt Maar er knaagde iets. Ten eerste was ik veel te onnauwkeurig en ten tweede wilde ik eigenlijk de woorden van de ondernemers letterlijk vastleggen omdat hun eigen woorden veel meer kracht hadden.

En dat was ook het moment dat ik besefte dat ik de bestaande opties los mocht laten. Want als ik het zo belangrijk vond om de ondernemers hun eigen woorden te laten gebruiken. Moest ik daar dan niet iets voor verzinnen?Mijn eerste aanbod Zo is mijn eerste traject ontstaan. 5 gesprekken waarin we op zoek gingen naar drijfveren, missies, visies en hun ondernemersverhaal.

Een dienst die ik in mijn omgeving nog nooit gezien had. Een dienst die doodeng aanvoelde en tegelijkertijd meteen ook zoveel plezier gaf, nog voordat ik begonnen was!

Deze dienst was echt van mij, geen aanpassingen voor de buitenwereld en alleen ik echt belangrijk vond.


Niet aanpassen aan de buitenwereld Het creëren van je eigen unieke dienst is ontzettend belangrijk. Het is de ziel van je bedrijf, de motor die je vreugde en voldoening geeft.

Stop je te vroeg met knutselen, dan krijg je een dienst die 80% van de tijd best ok is, maar op een gegeven moment onrust gaat geven.

Pas je het onderweg aan aan wat klanten van jou vragen terwijl het niet bij jou past? Dan verliest het zijn ziel en ga je onderdoor aan je eigen bedrijf.


Inmiddels is mijn aanbod ook verder gegroeid en verdiept. Zo was er eigenlijk al vanaf het begin een focus op ondernemen van binnenuit, maar durfde ik dat nog niet aan naar buiten te brengen. Nu weet ik dat dat stukje juist de kracht is van wat ik doe. Ervoor zorgen dat je echt voor jezelf kiest en niet zo lang blijft knutselen tot je echt helemaal tevreden bent met alle onderdelen in je bedrijf.


Groepsprogramma Holistisch Ondernemen In het programma Holistisch Ondernemen is er dus veel aandacht voor de ziel van jouw onderneming. De eerste 2 modules zijn voorbereidend en in module 3 ga jij jouw belangrijkste dienst vormgeven.

Als de ziel klopt, dan kun je de rest ook kloppend maken en krijg jij een bedrijf waarmee je moeiteloos, met veel voldoening en veel creativiteit elke dag aan de slag gaat.

Begin mei gaan we online starten met een nieuw groepsprogramma die we eind mei offline verder afmaken.

Vanwege Corona maar voor slechts 3 deelnemers per groep. Doe je mee?24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven