• Annemieke Bremmer

Wanneer kies jij ECHT voor jezelf?

"Wat mag jij loslaten?" vroegen Charissa en Sanne mij vorige week. Moet ik dan nog iets loslaten? Was mijn eerste gedachte, maar zoals wel vaker krijg je niet meteen het antwoord. Het antwoord komt naar je toe als jij er klaar voor bent. En zo lag ik gisteravond te woelen in mijn bed. Ik had overal jeuk en voelde tranen opkomen. Ik besloot te douchen om de emoties los te laten komen en ja hoor, om 12 uur 's nachts onder de douche kwam de vraag: "Wanneer ga jij nu echt voor jezelf kiezen?" Ik schrok. Ik had toch al voor mezelf gekozen? Ik had een eigen bedrijf gestart en als ik vastliep nam ik inmiddels de tijd en de ruimte om weer tot mezelf te komen. Was dat dan niet genoeg?

"Het kan ook anders", kwam het als een fluistering. "Je hoeft niet eerst over je grenzen te gaan voordat je voor jezelf kiest." BAM! Dat was helemaal waar! Ik koos niet voor mezelf in het dagelijks leven, alleen als het echt niet anders kon. En tegen die tijd moest ik zoveel ruimte innemen dat ik me daarna schuldig voelde en me dus automatisch weer kleiner maakte.


Ik dacht verder. Waarom zou ik dit los mogen laten? Is er dan al een verandering, waardoor het puur een oud mechanisme is die ik niet meer nodig heb?


Ja, dat was het inmiddels geworden. In deze periode van Corona heb ik voor het eerst voor mezelf gekozen, zonder dat ik eerst over een grens was gegaan. Ik koos voor mijn gezin EN mijn bedrijf. Want beide zijn belangrijk voor mij. Waar ik vroeger dacht dat ik het een OF het ander moest kiezen, heb ik juist in deze periode geleerd dat ze heel mooi naast elkaar kunnen bestaan. Door ruimte in te nemen met alles wat voor jou belangrijk is, kun jij ECHT voor jezelf kiezen. Je geeft datgene wat je belangrijk vindt een bestaansrecht door ruimte in te nemen.


Het kan niet zomaar aan de kant geduwd worden, want jij hebt besloten dat het belangrijk is. En toen dacht ik verder terug: waarom ging ik steeds over mijn grenzen? Omdat ik altijd eerst voor mijn gezin koos en mijn bedrijf wel een kans wilde geven, maar ergens tussen de regels in gepropt. Op momenten dat mijn bedrijf meer ruimte nodig had, gaf ik het dat niet of gaf ik mijn bedrijf zoveel ruimte dat het ten koste ging van mijn gezin. De balans was dan weg en hoppakee, daar lag ik weer onderuit.


Balans is ruimte geven aan alles wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Dat is niet het dan het een kiezen en dan het ander. Nee, balans krijg je als alles NAAST elkaar kan bestaan.


Opdracht:

Dus wil jij echt voor jezelf kiezen? Schrijf dan eens op wat allemaal belangrijk is voor je: je gezin, vrienden, familie, creativiteit, sport, jouw bedrijf of misschien wel bedrijven? Kijk dan hoe deze naast elkaar in jouw leven ingepast kunnen worden door bijvoorbeeld een maandoverzicht te maken. Zorg dat alles de RUIMTE krijgt. Kom je dan tijd tekort? Denk dan eens goed na over wat ECHT ECHT belangrijk is. Geef dat de meeste ruimte. Focus op datgene wat belangrijk is en laat de rest weg.

Minimaliseren werkt net zo. Kies voor datgene wat je echt belangrijk vindt, zodat daar genoeg ruimte en tijd voor is en je zult zien dat je veel meer levensvreugde krijgt. We hebben namelijk niet ALLES nodig om gelukkig te zijn. We hebben tijd en ruimte nodig om te kunnen genieten van datgene wat we belangrijk vinden. Die creëer je door te kiezen.


Ik koos eerder dit jaar om te stoppen met AAN De Bak en AAN Achterhoek. Om de simpele reden dat ik meer tijd en focus wilde voor mijn eigen bedrijf. Daardoor had ik nu tijdens Corona maar een paar punten die voor mij belangrijk waren: mijn gezin, mijn bedrijf, voedzaam eten, sport/ontspanning.

Nu kon ik een hele duidelijke verdeling maken. De ochtenden doordeweeks waren voor mijn jongens. De middagen en avonden voor voedzaam eten, ontspanning en mijn gezin en op donderdagmiddag en in het weekend sport en mijn bedrijf. Door alles goed in te delen was er helderheid voor alle partijen en hoefde ik niet constant te wisselen van focus.

Het gaat uiteindelijk altijd om keuzes maken. Maar keuzes gaat niet altijd om het een OF het ander. Het gaat eigenlijk alleen om: WAT VIND JIJ BELANGRIJK? Daar mag je in kiezen en dan kun je dus meerdere dingen naast elkaar doen zonder dat je uit balans raakt. Dus als jij je bedrijf belangrijk vindt en er echt mee wil groeien? Geef het dan de ruimte die het nodig heeft. Zorg dat jij met je bedrijf ruimte claimt, zodat je het bestaansrecht geeft. Alleen jijzelf kan die keuze maken.

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven