top of page
  • Foto van schrijverAnnemieke Bremmer

Wat als jij je niet aanpast aan de buitenwereld?

Bijgewerkt op: 5 jan. 2020

De lichten in de zaal dimmen en meteen verschijnen er felle blauwe laserstralen die laten zien hoeveel er mensen er in de AFAS live zitten te wachten op wat er gaat komen. Een heel zacht tromgeroffel wordt steeds harder en een lichtbundel verlicht 3 blauwe mannen die op buizen aan het trommelen zijn. Het begin van een knotsgekke, gave licht-, kleur- en muziekshow waarbij je op het puntje zit te wachten wat ze nu weer bedacht hebben.Niet aanpassen

Denk jij dat The Blue Man Group ooit heeft gekeken naar de buitenwereld toen zij hun plannen maakten? Ik denk het niet. Als ze dat hadden gedaan, dan had niemand ooit kunnen genieten van geweldige lichtshows vol humor, kleur en muziek. Dan hadden ze allang te horen gekregen dat het niet bijzonder is om op buizen te trommelen en dat het onzin is om een blauw masker over je hoofd heen te trekken.


Begin bij jezelf Toen ik laatst bij een concert van The Blue Man Group zat, besefte ik weer eens hoe belangrijk het is om je onderneming heel dichtbij jezelf te beginnen. Iedereen heeft een unieke mix van ingrediënten die iets bijzonder veroorzaakt. Ga je samen werken met anderen die ook vanuit hun eigen puurheid werken, dan het zelfs spectaculair worden. De 3 blauwe mannetjes bewijzen dat voor mij dat toch wel echt kan!


Spelen als basis

Ik kan me zo voorstellen hoe Chris Wink, Matt Goldman en Phil Stanton in de jaren '80 hun plannen maakten. Zittend in een garage, lachend en ondertussen spelend op alles wat ze konden vinden. Nooit serieus, gewoon aan het genieten. En al grappend ideeën bedenken om meer mensen te laten genieten van hun muziek. Ze begonnen op de straat en inmiddels zijn er veel meer dan 3 blauwe mannetjes, want iedereen kan auditie doen en zo hebben ze het voor elkaar gekregen dat de hele wereld kan genieten van hun shows.

Maak je eigen regels

Het bijzondere aan de Blue Man Group is dat ze alle 'regeltjes' aan hun laars hebben gelapt.


1. Ze zijn onherkenbaar en vormeloos, terwijl de hele muziekindustrie op uiterlijk is gericht en knappe muzikanten veel meer kans maken dan puur getalenteerde muzikanten.


2. Ze gebruiken slechts een paar ingrediënten: 3 blauwe mannen, percussie, licht, rgb-kleuren, humor en het publiek. Dit zijn vaste elementen die elke show terugkomen, maar toch kunnen ze hiermee oneindig meer mee variëren dan muzikanten die elke keer proberen het zo groots mogelijk willen maken.


3. Ze geloven dat ze met humor en creativiteit alles kunnen oplossen. Door te denken in oplossingen hebben ze zoveel meer bereikt dan door naar het conservatorium te gaan en te proberen in een orkest terecht te komen. Ze hebben echt de kijk op percussie en muziek maken op 'ongewone' trommels veranderd en de wereld nieuwe mogelijkheden gegeven.


4. Ze geloven dat ze samen meer kunnen bereiken en gaan niet voor individueel succes. Toen Phil, Matt, en Chris begonnen als groep en succes kregen hadden ze dat voor zichzelf kunnen houden. Ze hadden de hele wereld rond kunnen touren, heel veel geld kunnen verdienen en vroeg kunnen pensioneren.


Maar dat is niet wat ze gedaan hebben. Ze hebben ervoor gekozen om The Blue Man Group als leerschool en groot bedrijf neer te zetten waar iedereen aan mee kan doen. Geen egoïsme, maar opnieuw denken in mogelijkheden en laten ontstaan wat er kan ontstaan als je meer mensen de kans geeft om een Blue Man te worden.Ook jouw bedrijf kan bijzonder zijn en de wereld veranderen. Om dit te kunnen doen is het van belang om eerst heel dichtbij jezelf te komen.


Wat wil jij graag bereiken of wat heb jij op aarde te brengen? Wat zijn je talenten? Wat vind jij belangrijk in je leven? Wat kan er ontstaan als je al deze keuzes onderbrengt in een dienst waar je alles van jezelf kunt geven?


Pas als je heel veel keuzes voor jezelf gemaakt hebt, kun je van daaruit naar buiten kijken en meningen van anderen toelaten. Dan weet je waar je voor staat en bepalen wat voor jou kan werken en welke beslissing ervoor zullen zorgen dat je verder bij jezelf weg drijft.

Wat is er bij jou ontstaan toen je je niet aanpaste aan wat anderen van jou verwachten?

7 weergaven0 opmerkingen